DOLAR 32,5590 0.02%
EURO 34,8816 -0.02%
ALTIN 2.436,360,27
BITCOIN 2110855-2,84%
İstanbul
20°

AÇIK

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

X
“DEMOKRASİMİZE KALKAN HİÇ BİR ELE FIRSAT VERMEYECEĞİZ”

“DEMOKRASİMİZE KALKAN HİÇ BİR ELE FIRSAT VERMEYECEĞİZ”

ABONE OL
Eylül 12, 2022 10:23
“DEMOKRASİMİZE KALKAN HİÇ BİR ELE FIRSAT VERMEYECEĞİZ”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak düşen 12 Eylül Darbesi’nin 42. yılı nedeniyle bir açıklama yapan Demokrasi ve Atılım (DEVA) Patisi Erzurum İl Başkanı A. Vahit Bingöl, bir daha asla ve asla darbelere, hukuksuzluklara ve baskılara izin vermeyeceklerini söyledi.

12 Eylül 1980 askeri darbesini ülke tarihinin en karanlık dönemi olarak adlandıran DEVA İl Başkanı A. Vahit Bingöl, 12 Eylül’de Anayasa ve demokrasinin askıya alındığını, parlamentonun feshedildiğini, tüm siyasi partilerin kapatılıp yöneticilerinin tutuklandığını, demokratik kitle örgütlerinin yasaklandığını, sendika ve meslek odalarının işlevsizleştirildiğini söyledi. Toplum terörize edilerek, yüz binlerce insanın tutuklanıp ceza evlerine atılarak işkencelere maruz bırakıldığını hatırlatan Bingöl, İşkencede ve darağaçlarında yüzlerce insan yaşamını yitirdiği bir 12 Eylül sürecinin Türkiye Cumhuriyeti tarihinin kara lekesi olduğunu açıkladı.

‘DEMOKRATİK VE ADİL HAYAT’ İÇİN YOLA ÇIKTIK

Düşünce ve örgütlenmelerin suç sayıldığını, gazetelerin, kitapların toplatıldığını,  yüklerce insanın haksız yere tutuklandığını tutuklandı belirten Bingöl, “Hâlâ yürürlükte olan baskıcı, yasaklayıcı Anayasa kabul edildi. Bütün mevzuat Anayasa ile 12 Eylül’ün ideolojik-politik zemini yeni kurumlarla pekiştirildi. Türkiye 42 sene önce böylesi bir karanlık içindeydi. 1983’te yapılan ilk seçimlerle başlayan parlamenter demokrasi sürecinde pek çok hükümet kuruldu. Ancak hiçbir Hükümet döneminde 12 Eylül’le hesaplaşma yapılmadı. 1983 Anayasası değiştirilmedi, 12 Eylül kurumları varlığını korumaya ve antidemokratik mevzuat yürürlükte kalmaya devam etti. Toplumsal hayat demokratikleştirilmedi. Bugün Türkiye, 12 Eylül karanlığını aratmayacak bir dönemi yaşıyor. 12 Eylül’ün ürünü olan sosyo-kültürel-siyasal zeminin yarattığı AKP iktidarı, 20 yıldır ülkeyi 12 Eylül’e benzer şekilde yönetiyor. Yapılan kısmi değişiklilere rağmen 12 Eylül Anayasası halen yürürlükte. Hukuk kuralları, demokratik haklar yok sayılmıştır.

Artık demokratik, her kesime eşit ve adil bir hayatın temini için DEVA Partisi olarak yola çıktık. Toplumun tüm kesimlerine, halka, demokrasiye yönelik olan 12 Eylül’ün bir daha yaşanmaması, ister içerden gelsin ister dışarıdan hiç fark etmez demokrasimize kalkan hiçbir ele fırsat tanımayacağız. “diye konuştu.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.