DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2050440-2,18%
İstanbul
16°

AÇIK

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X

ABONE OL
Şubat 9, 2022 15:48
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mardin’de Sofi Usta lakapli Seyfettin Çelik, negatif nakis sanati ile 36 Osmanli padisahini portre ve tugralari ile birlikte bir tespihte bir araya getirdi. Negatif nakis sanati birçok kisi tarafindan yapildigi bilinirken, tespih üzerinde bunu ilk deneyen Sofi Usta oldugu öne sürüldü. Padisahlarin naksedildigi tespihin yapimi yaklasik 3 ay sürdü. Bu tespihten sadece bir tane yapan Sofi Usta, maliyetinin 60 bin lira oldugunu söyledi.
10 yildir bu isle ugrastigini söyleyen Çelik, “Tespih ustasiyim. Daha dogrusu nakkas ama negatif nakis sanati icra eden bir ustayim. Negatif boyama sanati ile tespihin içine farkli farkli motifler, figürler isliyorum. Bu görmüs oldugunuz tespih gül bahçesi gibi yapilmis. Imamesinde Mardin Ulu Cami minaresi var. Tamami damla kehribardir. Istanbul’da Kapali Çarsi’da yapmaya basladim. Yaklasik 10 yil önce basladim ve o zamandan beri devam ediyorum. Genelde tespih, yüzük, bileklik ve kolye gibi taki ürünlerini yaparim. Ama çogunluk tespih olarak damla veya kristal tespihler üzerine çok is yaptim” dedi.
Tespihin kenarlarinin altin varak islemeli oldugunu aktaran Çelik, “Her habbenin üzerinde bir padisahin portresi ve arkasinda kendi tugrasi vardir. Hat sanatiyla nakis edilmistir ve tepesinde lale ve Osmanli sembolü bulunmaktadir. Minyatür olarak dünyada birçok insan bunu icra ediyor ama bunun içine heykel negatif oyma sanatini tespihle dünyada bir tek ben yapiyorum. Parmagimdaki yüzük de Osmanli dönemine ait, bazi imgeleri böyle naksettigim bir yüzük. Fatih Sultan Mehmet Han’in portresi minyatür olarak yaptim. Hemen tepesinde Ayasofya Camii kehribar tasi içine oyulmus” diye konustu.
“Bundan sadece bir tane yaptim”
Yaptigi çalismanin negatif boyama sanati oldugunu kaydeden Çelik, “Bunu dünyada yapan çok az insan var. Elimde takimin islenme süresi 2,5-3 aya kadar çikiyor. Maliyeti de ortalama 50-60 bin lira. Bundan sadece bir tane yaptim. Daha önce belki farkli ve benzer türevlerini yaptim” ifadelerini kullandi.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.