DOLAR 32,3812 0.18%
EURO 34,9905 -0.25%
ALTIN 2.324,890,25
BITCOIN %
İstanbul
14°

AÇIK

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X
Bingöl, yeni asgari ücreti değerlendirdi…

Bingöl, yeni asgari ücreti değerlendirdi…

ABONE OL
Aralık 22, 2022 17:46
Bingöl, yeni asgari ücreti değerlendirdi…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Erzurum İl Başkanı A.Vahit Bingöl, 2023 yılında uygulanacak asgari ücretin 8 bin 500 TL olarak belirlenmesi ile birlikte yeni zamların geleceğini ve bu durumun işverenlerin işçi çıkartma, işçilerin de geçinemez hale getireceğini savundu.

İl Başkanı A.Vahit Bingöl, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Bizim sırtımızda 85 milyonun taşındığı bir küfe var’ şeklindeki açıklamasına DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın “85 milyon sizin sırtınızdaki küfedeki yük değildir. Siz kendiniz artık bu milletin sırtına yük oluyorsunuz” diye gösterdiği sert tepkiyi sonuna kadar desteklediklerini söyledi. Bu günkü enflasyon oranın karşısında belirlenen yeni asgari ücretin çalışanın beklentisini karşılamadığını ifade eden Bingöl, yapılan bu zammın şimdiden yeni zamları getirmeye başladığını ve işçiyi-memuru iyice perişan ettiğini açıkladı.

Bugün en ucuz ev kiralarının 3 bin-4 bin lira civarında olduğunu hatırlatan Bingöl, “Yapılan bu artış enflasyon oranının çok çok altında. Enflasyon yüzde 200’lere ulaşmışken belirlenen yeni asgari ücret maalesef hem bu enflasyonun altında kalmıştır hem de yeni zamların habercisi olmuştur. Çünkü enflasyon oranının altında verilen asgari ücrete karşılık gıdadan, giyime, beyaz eşyadan mobilyaya, kira ve konut ücretlerine, yakıt gibi birçok tüketim kaleminde yeni zamları getirecektir. Her zaman ‘Asgari ücrete zam geldi diye diğer ürünlere zam gelir’ diye bir algı var ve fırsatçılar bunu çok iyi kullanıyor. Eğer ki bu tüketim ürünlerine yeni zamlar gelmez ise belki asgari ücretli iyi kötü geçinmeye çalışır. Umarım fırsatçılar yeni yeni zam yapmaz. Millet öyle bir hale getirildi ki adeta aç karnını zor doyurur halde. Hiçbir sosyal aktivite yok. Küçük işyerleri özellikle de sendikası olmayan işyerleri işçi çıkartabilir. Buna şimdiden bir önlem alınmalı. Aksi takdirde işveren ‘Ben bu yükün altından kalkamıyorum, ağır geliyor’ diyerek işçi çıkarmaya gidebilir. Böyle olunca da hem işsizlik artar hem de iş gücü azalacağı gibi üretiminde düşmesine neden olabilir. Öncellikle bunları düşünmeliyiz. Birileri sevinirken bu asgari ücrete birileri ekmeğinden olabilir.” diye konuştu.

Çarşıya pazara çıkan, doğalgaz faturası, elektrik faturası ödeyen herkesin artık gerçek enflasyon yüzde 200’e ulaştığını rahatlıkla görebildiğini de ifade den A.Vahit Bingöl, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sayın Genel Başkanımız Ali Babacan’ında açıkladığı gibi, asgari ücret en az gerçek enflasyon artı refah payı kadar artırılmalıydı. Bu yapılmayınca milyonlarca insan, gelir kaybıyla yoksullukla karşı karşıya bırakıldı. Eğer bu hükümet, bu yükün altından kalkamıyorsa bırakıp gitmelidir.”

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.