DOLAR 32,3832 -0.18%
EURO 34,7457 -0.01%
ALTIN 2.425,12-0,54
BITCOIN 2021226-2,16%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

16:55

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
Son bir yılda bal üretim 3’te 2 düştü…

Son bir yılda bal üretim 3’te 2 düştü…

ABONE OL
Aralık 6, 2023 19:33
Son bir yılda bal üretim 3’te 2 düştü…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erzurum Yeni Medya Derneği (ERMED) halkın, esnafın, tüccarın, iş insanlarının sorunlarını gündeme getirmeye devam ediyor. Bu hafta da bal üreticisi arıcıların sorunlarını masaya yatıran ERMED, Erzurum’un Çat ilçesi çevresinde arıcılık yapan üreticilerle görüştü.
ERMED Başkanı Gazetici Gamze İspirli, yönetim kurulu üyeleriyle bal üreticilerinin sorunlarını dinledi. İspirli, Erzurum Yeni Medya Derneği olarak aracılık sektörünün faaliyetlerine yönelik, bal üreticilerinin ve arıcılık sektörünün sorunlarını incelemek için sahaya indiklerini söyledi. Bu çerçevede Çat’a bağlı Kümbet köyündeki aracıların sorunlarını ve aracılık sektöründeki faaliyetleri masaya yatırdıklarını belirten İspirli, arıcıların genellikle maliyetin yüksekliği bal fiyatlarının ise düşüklüğünden yakındıklarını belirtti. Bal fiyatlarında ki düşüklüğün ise piyasada özellikle merdiven altı olarak tabir edilen uygunsuz şartlarda üretilen glukozlu balların piyasayı olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken İspirli, glukozlu balın ucuza satılması nedeniyle gerçek kovan bal fiyatlarını olumsuz yönde etkilediğini ve arıcıların buna bir çare bulunmasını istediklerini de sözlerine ekledi.
“İKİ KİLO ÜZÜM BİR KİLO BAL FİYATINA”
Ordu’lu olmasına rağmen arıcılığa 1996 yılında Erzurum’da başladığını belirten Hüseyin Arslantürk; o günden beri gezginci arıcılık yaptığını belirterek, şöyle konuştu.
“Bu işe 1996 yılında başladım ve o zaman beridir de Erzurum’dayım. Özellikle Horasan ve Çat civarında arıcılık yaptım. Bizim çok sorunlarımız var saymakla bitmez. Şeker, mazot, nakliye fiyatları her geçen gün arttı. Bal değerinde satılmıyor fiyatlar düşük. Tüccar bize 80-90 lira teklif ediyor azda olsa 100 lira veren de var ama bu da yetmiyor. Emeğimizin karşılığını almıyoruz herşey pahalandı. Bugün markette bir kilo üzün 50 lira 100 liraya bal satarsak ancak iki kilo üzüm alabiliyoruz. Altı ay emek veriyoruz bebek gibi bakıyoruz arılara ilaçlama yapıyoruz. Dağın başında kalıyoruz. Bu emeğimizin karşılığı değil. Piyasada glukozlu merdiven altında bal üretiliyor. Tarım Bakanlığı bu konuya el atmalı.”
“BAL ÜRETİMİ 3’TE 2 AZALDI”
Erzurumlu bal üreticisi Abdulbasit Polat ise 25 yıldır arıcılık yaptığını ve 200 kovanı olduğunu belirterek, geçen yıla oranla bu yıl üretimin üçte iki azaldığını söyledi.
Polat, Erzurum da Arıcılar Birliğine kayıtlı bin 700 arıcı bulunduğunu söyledi. Her sektörde olduğu gibi kendi sektörlerinde de bir çok sorun bulunduğuna işaret eden Polat, özellikle şeker, mum ve ilaçlama fiyatlarındaki aşırı şekilde meydana gelen artışların maliyeti yükselttiğini açıkladı. Buna rağmen balı gerçek değerinde satamadıklarını savunan Polat, “Devlet arıcılara teşvik veriyor ama yeterli değil. Piyasada glukozlu bal çok var. İnsanlar bunlara dikkat etmeli. Doğal bal almalı, biz normal derecede şeker veriyorum vermez değiliz. Arılara çocuk gibi bakıyoruz sürekli kontrol ediyoruz. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz geçen yıla oranla bu yıl bal üretiminde üçte iki azaldı. Çat balı Türkiye genelinde meşhur ve derece almış bir balımız var. Bütün herkese tavsiye ederim.” şeklinde konuştu.
“GLUKOZLU BAL, GERÇEK BAL’IN FİYATINI DÜŞÜRDÜ”
Bir başka bal üreticisi Ahmet Aydın ise glukoz karışımlı balın üretilmeye başlamasıyla birlikte gerçek balın üvret değirini adeta kaybettiğini söyledi.
Aydın, “Şuan en ucuz gıda bal oldu. Arıların bakımı çok zordur, sürekli bakım yapılmalı özellikle nakliye sırasında çok dikkat edilmeli. Bunlar maliyeti artırıyor. Bundan sonra artık arıcılık neredeyse bitti. Çünkü glukozlu üretilen ballar arıcılığı öldürdü. Devletten tek isteğimiz bu glukozlu üretilen balları engellemesi ve balın gerçek değerinden satılmasını sağlamasıdır.” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.